Verklighetens dramaturgi


Min bok utspelar sig främst under hösten 2011. Nutid, med andra ord. Det gör arbetet lite krångligt i bland, för jag kan ju inte bara strunta i vad som verkligen händer runt mig. Det förenklar även arbetet ibland, för reserarchen blir lättare när jag har tillgång till nyhetsflödet.

Nyheter? Vad har det med en roman att göra? Jo, så här är det. En av karaktärerna i boken, David, jobbar som montör på Saab. Dramaturgin kring bilfabrikens framtid har varit i klass med en teaterpjäs, allra minst. Kanske till och med en Hollywoodfilm. Kris. Konkurshot. En leende holländare som dyker upp som en frälsare. Nya faror, nya lösningar. Kineser med generösa plånböcker. Hårdhjärtade amerikaner som sätter käppar i hjulet när affären nästan var klar.

Det händer något nytt nästan varje dag kring Saab. I dag rapporterar Dagens Industri att vd Victor Muller ger upp och begär bolaget i konkurs. Samtidigt skriver lokaltidningen TTELA att förhandlingsprocessen pågår. Tidningen publicerar också en TT-intervju med en av de kinesiska företrädarna som säger att en lösning är på väg.

Förvirring råder alltså. Struktur krävs. I min researchmapp har jag skapat ett dokument med titeln Saab dag för dag, där jag skriver det viktigaste ur nyhetsflödet. Vissa bitar använder jag sedan i boken.

För man kan lugnt säga att bor man i Trollhättan påverkas man av Saab. Så även karaktärerna i min bok. För montören David blir det mest märkbart. Han får helt plötsligt för mycket fritid för sitt eget bästa när produktionen ligger nere. Så här låter det (för närvarande) en morgon när David vaknar:

David Holgersson låg vaken i sängen. Han kände rastlösheten gro och pocka i kroppen. Ännu en lång och sysslolös dag låg framför honom och han plågades av tristessen redan innan han stigit upp.
David hade visserligen en anställning, han var montör på Saab, men arbetslös var han ändå. Det senaste halvåret hade bilfabriken på Stallbacka varit en ständig följetång i pressen. Inställda löneutbetalningar, konkurshot. En vd i kritstrecksrandig kostym med ständigt nya reservplaner i bakfickan och med ett leende som blev allt mer pressat. Sedan i april hade personalen bara behövt infinna sig sporadiskt i fabriken och några nya bilar hade inte lämnat det löpande bandet sedan i juni.
David orkade inte riktigt bry sig. Det var som att dramat kring fabriken inte riktigt berörde honom. Han lät blicken svepa över taket. Noterade sprickorna i den vita färgen och såg konturerna av tidigare spacklingsarbete.
Det var inte likt David att ligga kvar i sängen efter att väckarklockan ringt. Vanligtvis stängde han bara av, klev upp och klädde på sig med automatiska rörelser. Han hade aldrig förstått vitsen med att ligga och dra sig. Ville komma upp i hyfsad tid även när han egentligen inte behövde. Klämma in dagarna i lagom hanterliga portionsförpackningar. Ha rutiner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s