Enid Blyton & jag


Såg en så bra film i går: Den sanna Enid Blyton. Helena Bonham Carter spelar den kända författaren med bravur (hon är verkligen som klippt och skuren i rollen som brittisk överklasskvinna i dåtid).

Jag kände bara till Blyton som skapare av Fem-böckerna. Fram till i går visste jag inget om kvinnan bakom namnet. Men herreminskapare. Hon var inte lätt. Sina egna barn vill hon ha så lite som möjligt att göra med medan hon samtidigt skämmer bort främmande ungar som dyrkar henne för böckerna.

Filmen tog också upp hennes produktivitet. Hon skrev faktiskt så många böcker att det blev stor uppståndelse kring det. Man trodde att hon betalade andra för att skriva, som någon slags bokfabrik. Och inte undra på. När eftertexterna rullade kunde jag häpet läsa att hon skrivit runt 750 böcker.

Sjuhundrafemtio!

Jäklar. Där fick man sig lite perspektiv. Jag som tvivlat på om jag ska få ur mig en och hoppats på två eller tre under min livstid. 750! Men hon hade en avslappnad inställning till skrivandet som jag nog får ta efter. ”Vill man skriva så gör man det.”

Ok, Enid. Nu kör vi!

Mer att läsa: Enid Blyton Society har en hemsida med mängder av ingångar.

PS: Om du är hemma och mellandagsledig så går filmen i repris på SVT2 klockan 15 i dag. På youtube finns ett klipp. DS.

1 tanke på “Enid Blyton & jag

  1. Pingback: Tretton nya | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s