Läsning som berör


Håller fortfarande på och betar av bokhyllan på gamla fynd från reor och bokmässor. Vissa böcker har jag varit och fingrat på flera gånger, men i slutändan låtit stå.

De har varit för tunga. Jag har inte orkat med. Just då.

En av dem har Ann Heberlein skrivit. Om man inte känner till hennes helvete så är hon en sådan där kvinna som lätt kan framkalla väldigt osnygga anfall av ren och skär avundsjuka. Hon har ju hunnit med så mycket! Forskat till sig en doktorshatt, debatterat och föreläst i olika sammanhang, skrivit en mängd böcker och artiklar, skaffat familj och köpt flådigt hus.

De där fula känslorna försvinner raskt när man läser Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Boken handlar om hennes eget liv med diagnosen bipolär typ 2 (tidigare kallat manodepressivitet). Hon plågas av självmordstankar så svarta att inget ljus skymtar längst bort i tunneln, ingen kan ge hopp eller skingra tröstlösheten.

Hon spelar upp en film i sitt inre, de tre barnen som går på hennes begravning. Bara tankarna på barnen kan hindra Ann Heberlein från att ta sitt liv i de mörkaste stunderna.

Boken är väldigt gripande och, trots det svåra ämnet, lättläst. Språket bara flyter på.

Efter att jag blev klar med Jag vill inte dö … så plockade jag fram ännu ett exemplar av en biografi som hör till det tunga artilleriet: Kriget är slut av Morgan Alling. Har inte kommit så långt, men av det jag läst hittills så var barndomen ett litet helvete för Alling och hans bror. Alkoholism, barnhem, fosterhem, misshandel … Nu längtar jag till partierna där det vänder.

Nästa bok får väl bli nåt ytligt om svårigheten att få en pojkvän eller problem att hitta rätt i modedjungeln så att jag får lite variation i läskosten!

4 tankar på “Läsning som berör

  1. Angående läsning som berör , har du läst ” En sorts kärlek” av Ray Kluun. Den boken läste jag för nåt år sedan och aldrig har en bok berört mig som den, ännu idag känner jag en stor, djup sorg och ja kanske ilska också när jag tänker på den. Har lånat ut den boken men ej fått den tillbaka, en dag ska jag läsa den igen och försöka förstå eller hitta något mer i den så jag kan få ” ro ” från den boken…

    Gilla

    • Nej, jag har inte läst boken, men däremot hört talas om den. Får ta den någon gång när jag börjar längta efter mörkret igen och när jag orkar med att vara förbannad. Tack för tipset!

      Gilla

  2. Pingback: Barndomskriget fick ett slut | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s