Ptrrroo! Sakta i backarna


Jäklar vad bråttom jag har. Det märker jag tydligt lite här och där i manuset. Sveper bara förbi partier som skulle kunna utvecklas betydligt, kanske till och med bli nya scener eller rent av kapitel.

Ett litet exempel är när karaktären Marika letar efter sonen William som nyss försvunnit. Hon knackar på hos en kvinna i grannskapet och i hallen hänger ett foto som föreställer en kille i Williams ålder (runt sju år) med karaktäristisk glugg mellan framtänderna.

Nu står det bland annat så här om fotot: Leendet blottade en rejäl glugg i överkäken. Sedan fortsätter bara en uppradning av annat som finns i hallen hos kvinnan.

Jag tänkte att man kanske kan stanna upp, bara lite, i den där detaljen?

Leendet blottade en rejäl glugg i överkäken. Det högg till i Marikas mage. En Williamglugg, tänkte hon snabbt och tvingade bort blicken från fotot.  

Hur det än blir med just den där saken, så finns alltså utrymme för finslipning. Som väntat.

Men läget har förbättrats.

Förra gången jag hade genomläsning upptäckte jag till min förfäran ett stort antal skriverier av typen NN tänkte tillbaka på XX … Trist!

Till exempel hade jag låtit karaktären Marika vakna en söndagsmorgon och tänka på kvällen innan, då hon storgrälat med sin pojkvän. Efter lite funderande blev lördagsmiddagen ett eget kapitel med betydligt större närvaro och action än hennes lilla återblick.

Samma sak med Isabella som tänkte tillbaka på när hennes pappa kom förbi med matvaror och orolig uppsyn. I stället för funderingar på några rader blev det ett ganska bra kapitel som sa mycket om  Isabella och hennes pappa.

I morgon forsätter läsning, fundering, anteckning. Har runt 20 tättskrivna sidor kvar och tänker ta den tid som krävs. Får se det som en mental övning i att lugna ner mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s