Summering av skrivåret


Jag har varit ledig i elva månader. Hur många får en sådan chans att bara ägna sig åt privata projekt någon gång i livet? Jag har haft det fantastiskt och är så tacksam!

Tittade i mina gamla papper för att se vad som hänt med mitt manus sedan jag började. I de mörkaste stunderna tycker jag ju att det inte är någon större skillnad nu mot då.

Så ibland är lite hårda siffror bra att luta sig mot.

DÅ*

  • 27 sidor.
  • 15 625 ord.
  • 89 042 tecken.

NU

  • 125 sidor.
  • 69 578 ord.
  • 407 030 tecken.

Att materialet har växt i omfång är inte enda skillnaden. Har ändrat massor. Massor! Till exempel namn flera gånger. Isabella hette Camilla och lille William hette Tobias, bara för att nämna några. Tyckte inte att de namnen passade på en tjugoårig tjej och en sjuårig kille så därför fick de byta efter lite research på populära namn under olika årtionden.

I början skrev jag också dialogen med ett pratminus – innan folk sa nåt. Nu är det citationstecken ”före och efter”. Man kan ju ha vad man vill men pratminus signalerar mer journalistisk text för mig.

Jag ler lite när jag kollar anteckningarna från den gamla versionen. Redan då hade jag ett frågetecken kring prologen. Vilken stil ska den ha? Hur mycket ska jag avslöja där? Och den här veckan ändrade jag alltså upplägget radikalt. Det var väl på tiden då!

I morgon börjar jag jobba igen. Det är okej. Jag kommer inte att sluta skriva för det. Nu blir utmaningen att hitta rutinerna som gör att skrivandet får plats.

* är sommaren 2010. Jag började skriva tidigare men har ingen riktigt version med kapitel och så vidare sparat tidigare än så.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s