Frågorna du inte ska ställa


Nu kör jag snart månadsjubileum på jobbet efter mitt (nästan) friår.

Sammanfattning av vanliga frågor:

 • Är du inte klar än?
 • När kommer boken ut?
 • Har du ett förlag klart (när man svarat NEJ på den första frågan)?

Svar på vanliga frågor:

 • NEJ! Jag brukar dra till med att jag vill att den blir bra, inte att den blir klar fort. Och knappt elva månader är faktiskt inte chockerande lång tid att skriva en bok på om nu någon trodde det. Åtminstone när det är första gången och man inte har den minsta lilla rutin.
 • Ingen aning. OM ett förlag väljer att ta in den (vilket nästan ingen debutant kan räkna med) så tar det ändå minst sisådär ett år av redigering och diskussioner kring manuset innan den syns i handeln.
 • Nej. Det har man inte innan manuset är klart. Om man inte heter Guillou, Marklund, Läckberg eller nåt annat känt och inarbetat namn med kontrakt på böcker som ännu inte är skrivna. En skribent med en fantastisk idé är ändå bara en människa som ännu inte klarat att skriva färdigt en bok.

6 tankar på “Frågorna du inte ska ställa

 1. Jag känner igen både frågorna och svaren men det är ändå kul att folk intresserar sig och de menar nog bara väl men har ingen koll på hur det funkar (vilket jag knappt har heller!)

  Gilla

   • Jag får samma frågor på jobbet (mest) och jag tror inte människor vet hur Låååååånnnnnnnggggggg tid det tar att skriva en bok. Javisst man kanske har skrivit så pass färdigt att man måste lämna det vidare. Efter det är det en hel del redigering som skall göras. Efter det är det väl några genomgångar igen med alfa/beta läsare so verkar var en väg att gå. Då är allt så pass färdigt att man ska skicka det till ett förlag. Då kan vi börja prata väntan.

    Jag följer en sida som heter debutantbloggen och de skriver väldigt mycket bra saker. Det är en sida med bara debutanter som har blivit antagna hos förlag och ska bli utgivna detta år. Men när då ALLT är färdigt som det är för en av dem, boken var färdig i oktober förra året och den är ännu inte utgiven?

    Så folk förstår inte riktigt hur lång tid det tar att skriva en bok.

    Kram på er!

    Gilla

   • Har också varit inne på debutantbloggen nån gång. Verkligen intressant att höra från de som vet. Kanske ska skicka folk till den sajten nästa gång de tycker att jag är långsam 🙂
    Det är ju verkligen inte klart bara för att det är skrivet …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s