Jag läser, jag läste


I går blev jag klar med femtioelfte korrläsningen av manuset. De gamla bitarna är bara så zzzznarkigt tråkiga att jag nästan har svårt att ta mig igenom dem eftersom jag vet precis vad som händer.

Men så har jag ju skrivit en hel del nytt, runt 20 A4-sidor närmare bestämt. Och då blir det spännande till och med för mig!

Det mesta av det nya har jag bara snabbt plitat ner utan att hålla på med sedvanligt ordvrängande och kritiska återblickar. En bra strategi för att få ner handlingen på pränt.

Men märkte en konstig grej jag gjort utan att vara medveten om det: de nya styckena som handlar om sjuårige William är skrivna i presens. Resten av manuset är skrivet i imperfekt. (Ja, jag vet att det heter preteritum nu för tiden! Kalla mig gammalmodig då …)

Det blir en lätt sak att åtgärda nästa vecka. Nu ska jag bara njuta av de sista dagarna i Aten. Det görs bäst med en god bok på stranden!

3 tankar på “Jag läser, jag läste

 1. Preterium? Aldrig hört talas om, jag säger presens så jag är lika uråldrig jag då. Har du läst Det fattas en tärning av Johanna Thydell? Vartannat kapitel är i presens och vartannat i imperfekt (heter det fortfarande så?). Lite kul och funkar bra.
  Och visst blir man trött på sin text, en del orkar man knappt läsa en gång till. Det kanske är därför man ska låta manuset vila ett tag, så man får lite distans till det.
  Njuuuut av Aten!

  Gilla

  • ”Dåtid” är väl det populära ordet för imperfekt/preteritum tror jag 🙂 vem orkar hålla reda på tempus? Knappast läsaren! (Väl?) Har inte läst Thydell, kanske vore på sin plats 🙂

   Gilla

 2. Pingback: Läsarservice | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s