Förvirring i startfållan


När jag började skriva Bakom stängda dörrar hade jag tidigt en prolog som utspelade sig 1994 och som är en del av svaret till varför en karaktär beter sig som hen gör. Den fanns kvar länge. Jag tyckte till och med att den var lite bra ett tag.

Men sen började berättelsen flyta ut och bli större. Fler karaktärer utvecklades och blev mer viktiga än tidigare. Den där prologen passade inte riktigt längre. Alldeles innan det var dags för lektörerna att läsa ändrade och kortade jag lite och la dessutom till tre nya snuttar som handlade om tre andra karaktärer.

Min grundtanke var att ett specifikt datum 1994 skulle knyta ihop prologen och ge en inblick i vad karaktärerna gjorde just då.

Det funkade sådär. Isabella var till exempel bara tre år då. Jag lyckades inte krypa in under huden och få ett så litet barn trovärdigt. Hon hade alldeles för mogna tankar för sin ålder.

Lektören Mikael förslog att jag skulle ha bara två av karatärerna i prologen, Marika och David. Testade och smakade på det ett litet tag. David blev ganska okej, men Marika … nej. Henne kunde jag stryka helt i början utan att det skulle göra någon skillnad alls för det som senare hände.

Och att bara ha David som ensam prolog kändes poänglöst. Aaaarrrgh!

I går tog jag ytterligare ett steg bakåt. Skrev om och snärtade till den allra första prologen. Jag känner den karaktären mycket bättre nu och därför var det lättare att veta hur hen skulle reagera på det som händer just den dagen. I den första versionen saknades det där lilla extra som jag nu hoppas att jag fått till.

Jag hoppas att proffslektören som ska titta på allt inom kort kan ge mig raka besked kring den saken. För början är så himla viktig. Det är säkert därför jag har hållit på och velat så in i h-e med den.

2 tankar på “Förvirring i startfållan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s