ISBN – det fixar du själv


Tänk så glad man kan bli för en serie torra siffror! Ja, jag fick mitt ISBN-nummer från Kungliga biblioteket i dag. Det betyder att jag, Minna Ulin, kommer att ingå i en katalogisering med unik identitet. När jag nån gång får ut ett alster.

Förresten ”mitt nummer” – nä. Jag blev så där kaxig igen att jag fyllde i en förväntad utgivning på två böcker de närmaste åren i min ansökan. Haha! Nu har jag i alla fall siffrorna klara.

Tänkte passa på att bidra med relaterad kunskap också. Jag har ju kollat runt på en massa företag som gärna tar mina pengar för att trycka böcker. Många skriver i detalj en massa saker som ingår i just deras paket. Det kan vara det här med ISBN. En annan sak jag sett är formuleringar av typen ”vi sköter leveransen av pliktexemplar, det behöver du inte tänka på”. Typ.

Men. Enligt dokumentet jag fick från KB så är det inte bara något de kan göra om jag vill. De ska! Så här står det ordagrant: ”Anlitar Ni ett svenskt tryckeri, har det enligt lag ansvar för att leverera pliktexemplar.”

De ska alltså ta sitt lagliga ansvar, och det utan att klappa sig på bröstet. Och det där med att de skaffar ISBN. Oj. Vilken grej. För det första kostar det inget och för det andra tog det mig en dag att få det. Big deal.

Sensmoral. Ibland är Kan Själv inte ett så tokigt motto ändå.

Och här kan du läsa mer detaljerad information om du blev faktatörstig: ISBN INFO (pdf).

1 tanke på “ISBN – det fixar du själv

  1. Pingback: Väntar, fortfarande | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s