Har tryckt på skicka – igen


Fredagens besök på företaget som jag kontaktat angående tryckning efter strulet med tryckeri 1 gav mersmak. Det finns verkligen en poäng med att inte göra allt på nätet. Att kunna dra med handen över pappret jag vill ha, kunna knacka med knogarna på omslaget och lyssna till den dova resonansen. Se människorna som ska ansvara för att min baby förvandlas till en bok i ögonen.

Därför tror jag att jag nu vågar säga högt vilket företag det är jag bestämt mig för: Vulkan media i Stockholm.

Jag hade med mig en – enligt mig – tryckfärdig pdf och två bildfiler, bokens fram- och baksida. Enligt mig, ja. Det var verkligen inte något killarna på Vulkan trodde på. Jag frågade lite försynt vad som brukar vara fel med främst textinlagan, som jag ju verkligen kämpat med och lagt ned en väldig massa timmar på för att få rätt.

Layoutaren rabblade en massa saker, det kunde till exempel bli fel om man hade en innehållsförteckning och sedan ändrat något i manuset så att sidhänvisningen inte stämmer. Många har också missat att lägga ISBN på rätt sida (ska vara tidigt) och en del börjar med romanen med en gång, på sidan ett utan extra sidor för till exempel titel och annat. Sen ska själva romanen börja på högersidan av ett uppslag vilket också kan bli fel om man inte tänker på hur pdf-en blir som bok.

Ju mer han snackade desto lugnare blev jag. Innehållsförteckning? Det har jag ingen. Och alla de där andra trampminorna tyckte jag nog att jag undvikit. Inte för att jag hade tur. Jag har självklart kollat upp hur det ska vara. Det insåg maken, som satt bredvid och myste när layoutaren till sist äntligen slutade snacka och tog upp min fil på datorn och själv kunde se att där ju inte fanns något för honom att jobba vidare med. (”Det visste jag nog, att du skulle ha koll på det där!” sa maken i taxin efteråt. Nöjd, så nöjd.)

Eftersom killen inte hade något att anmärka på i inlagan var han desto noggrannare med att påpeka att mitt omslag inte var tryckfärdigt. Jag hade ju skickat två bilder, en fram- och en baksida, som sagt. ”Då måste den monteras ihop, och är alltså inte klar för tryck. Men det tar bara några minuter.” Suck. Han var väl tvungen att visa att han kunde sitt jobb eller nåt.

En annan grej var att boktiteln på framsidan ligger för högt, åtminstone kommer den göra det sedan när skärmånen är borta. Men det skulle bara vara att skicka mitt photoshop-dokument så skulle de fixa detta.

På lunchrasten i dag fick jag äntligen i väg allt. Nu håller jag tummarna för att inget strular. Det är långt ifrån säkert att jag får hem boken till jul. Nu känns det viktigast att det blir så bra som möjligt.

PS: just det, jag har ju varit iväg på kryssning med skrivarinriktning. Lovar att det kommer en summering i ord och bild om det äventyret. Nu: återuppta en försummad nanowrimo-text. DS.

6 tankar på “Har tryckt på skicka – igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s