Skepp med slagsida


Åhåj! Jag sjösatte mitt manus i dag. Men det var ett ynligt och magert skelett till farkost, det måste jag säga. Har försökt få ordning på strukturen så här långt. Det ser inte bra ut. Skeppet lutar betänkligt åt vänster. Men å andra sidan visste jag ju att det i detta tidiga skede skulle vara långt ifrån sjödugligt.

Följer Sören Bondesons råd om att punkta upp ”kotor” (vändpunkter) och ”punkter” (scener) som leder fram till de större händelserna. Och när jag nu organiserar  så ser jag tydligt behovet av att säkra upp babord. (?) Nä, jag orkar inte googla fram om det är rätt sida. Nog med sjöfartstermer!

Jag har totalt 35 scener med mer eller mindre planerat innehåll (några har jag börjat skriva på, andra är mer som en instruktion till mig själv). Av de 35 är 4 vändpunkter. Alldeles för lite tror jag. (Och då är jag ändå osäker på den sista. Är det en vändpunkt, egentligen?) 20 av scenerna ligger i det jag strukturellt kallar ”Starten”. 9 finns i ”Mitten” och de sista 6 i ”Slutet.”

Arbetet fortsätter, således. Tänker ägna resten av veckan åt att fingranska mina partier. Vad saknas? Ska något bort?

Men sen tänker jag inte vänta för länge med själva skrivjobbet. För en planering går alltid att ändra, men börjar jag inte skriva så blir det aldrig blir någon bok.

14 tankar på “Skepp med slagsida

 1. Det låter som ett bra upplägg. Jag inser igen att jag har så mycket att lära. Själv får jag en idé, har några fasta punkter som jag utgår ifrån, och börjar skriva. Jag tror på riktigt att jag har en fullvärdig synopsis. Det går bra till en början med, sedan tar det tvärstopp. Tack för att du delar med dig av dina idéer. Jag lyssnar (läser) och lär 🙂 Testar mig fram … learn by doing … det är min melodi 😉

  Gilla

 2. Spännade Minna 🙂
  Har ett inlägg i morgon som handlar om struktur och tänkte ha det som en stående punkt på bloggen.
  Vi får se vad det blir av det men jag måste själv ordna upp strukturen både för det manus jag skriver nu och kommande.

  Dum fråga kanske men läser du på engelska?
  Om du gör det så kan du maila mig din adress (susanne.ahlenius@gmail.com) för jag tänkte skicka dig en liten present 🙂

  Gilla

 3. Pingback: Vändpunkter i vardagen | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s