Om havsörnar och annat …


Då var det dags för nytt besök på Trollhättans stadsbibliotek, författarbesöket som jag skrev om häromdagen. Det var ovanligt välbesökt. Och den här gången gick jag inte ensam, självaste maken hängde på. Kul!

Kul var också Johan Theorins framträdande. Han pratade och läste ur både sin senaste bok Rörgast och en novell av Joyce Carol Oates, som han översatt. Och pratade däremellan fritt om olika skrönor från sitt barndoms Öland.

Bäst var historien om en medvetslös havsörn som Johan Theorin och hans mamma fick höra (och som blivit till en novell också) till fikat i en släktings kök en varm sommardag.

Johan återberättade historien om släktingen som förtvivlat försökte få liv i en havsörn som landat på hans tomt men inte lyckades flyga över en mur utan körde huvudet rakt i den. Släktingen visste inte vad han skulle ta sig till – vem ringer man om en medvetslös havsörn?

Han tog in den mäktiga fågeln i sitt kök, lyckades få ned lite whisky i den kraftiga, krökta näbben. Och då slog fågeln upp ögonen minsann. Och såg var han befanns sig. Inne i ett hus. I ett kök. Ve och fasa! Upp mot fönstret, aj och pang, flyga mot väggarna i panik, tills den slutligen fångades in i köksduken och som ett vilt flaxande bylte fördes ut i tryggheten i trädgården.

Väl där gav släktingen fågeln en rejäl skjuts upp mot himlen så att den skulle få luft under vingarna och klara sig själv. Fast. Ajdå. Den träffade visst en kraftledning och singlade ned som svart materia.

Det hade blivit tyst i köket där Johan och hans mamma suttit och lyssnat. Tills mamman försynt började prata.
”Du har väl aldrig haft någon kraftledning på tomten?”
”Nej, det förstås. Och när jag tänker efter var fågeln kanske en mås.”

En bra historia är en bra historia men lite extra krydda gör ju inget.

Johan Theorin

Johan Theorin avslutade författarbesöket med sedvanlig boksignering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s