Älskar (inte alla) noveller


Midsommar kom med strålande väder och utomhusumgänge hela långa dagen, sill och grill och allt annat som man tycker ska höra till men långt ifrån alltid är möjligt. Förra året öste regnet ner vill jag minnas.

En jättehärlig långhelg som jag inte utnyttjat en minut av till skrivande. Okej. Det ÄR okej. För jag har i alla fall läst en hel del och det är ju det näst bästa.

Det är Älska noveller jag plöjer. Ibland med en läsglädje som får håret att resa sig på armarna. Ibland läser jag med en missnöjd grimas. Inte helt otippat, när det är många skribenter som bidrar till innehållet. Vissa debuterar, andra har gett ut flera böcker på etablerade förlag. Det betyder inte att det är de förstnämndas som automatiskt får mig att vilja bläddra förbi.

Men jag bläddrar inte förbi någon. För även novellerna som inte ger mig någon större läsupplevelse ger mig något. Jag märker att jag analyserar texten mycket mer när jag inte gillar den. Det blir tydligt varför vissa saker inte funkar (för mig). Texterna ger en tydlig inblick i olika skribenters tekniker.

Det känns nyttigt att inte bara läsa de gamla favoritförfattarna utan att få nya perspektiv. De kanske gör det lättare att avgöra hur jag själv inte ska skriva och beskriva  utan kan hitta sätt som passar mig och det jag vill att läsaren ska få uppleva.

Texterna jag gillar rycks jag bara med av. Det finns några riktiga guldkorn i samlingen!

Jag har hunnit läsa drygt hälften nu. När jag är färdig tänker jag skriva ihop en topplista över de noveller jag fastnade mest för. Det blir en snabb resumé av handlingen och sedan ska jag försöka sätta ord på varför jag tycker att de texterna glänser lite extra. För jag vill ju analysera och lära mig även av det jag tycker är bra.

1 tanke på “Älskar (inte alla) noveller

  1. Pingback: Gamla synder | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s