Novelltävlingar 2014


Då var det dags igen för novelltävlingar. Hmm. Jag var så inne på att skrivartävla för ett par år sedan. Kollade upp flera tänkbara tävlingar, började till och med skriva till någon av dem. Sedan? Inget!

Varför denna plötsliga skrivkramp? Jag har ju kunnat skriva på olika teman ganska obehindrat när jag gått olika skrivarkurser, till exempel. När jag rotar lite i mitt innerst, det räcker förresten att bara skrapa lite på ytan, så hittar jag svaret.

NovellTÄVLING. Det blir som ett rött skynke, det där ordet på slutet. Jag laddar och laddar och blir alldeles för medveten om konkurrens och bedömningar och tävlingsdjävulen sätter tänderna i mig så hårt att jag inte förmår färdigställa ens den enklaste idé.

Eller nej. Kanske inte bara för att det är en tävling. För jag hör ju till skaran som gillar sånt. Tror det är att jag fastnar i tankar om att olika arrangörer tänker sig speciella stilar, som passar deras målgrupper. Flera tävlingar anordnas till exempel av veckotidningar. Såna med recept på omslaget och lyckliga kvinnor med lyckade bakverk i händerna.

Vad vill de läsa? Tänker jag. Idiotiskt. De vill väl läsa välskrivna berättelser, inte är det konstigare än så.

I år ska jag skärpa mig. Sjösätta några texter och se hur långt de bär. Här kommer ett axplock av de Novelltävlingar som finns att välja på närmaste tiden (klicka på rubrikerna för mer info):

 • Hemmets Veckotidning
  Beskrivning: ”Skriv om det som engagerar dig, händelser och känslor som du vill berätta om och dela med dig av. Det kan vara kärlek, vänskap, oväntade möten eller kanske en deckarhistoria.”
  Priser: 10 000 kronor. Publicering i tidningen (med en halv miljon läsare). Vinnaren koras på Bokmässan i Göteborg och får dessutom resan dit, övernattning, festmåltid och entrén betald.
  Begränsningar: Max 15 000 tecken. Får inte ha varit publicerad tidigare. Men man får skicka in flera bidrag. Deadline 1 augusti. 
 • Mix Förlag/Adlibris Mondo
  Beskrivning: ”Vad händer när Sverige vaknar upp till det som inte kunde hända – en härdsmälta i Oskarshamns kärnkraftsverk?” Novellen ska på något sätt anknyta till kortromanerna Den mörka fläcken av Johan Ring, Om du behöver mig av Solja Krapu och Slukhål av Caroline L Jensen som alla handlar om samma katastrof.
  Priser: 10 000 kronor, en Letto-läsplatta, inträde och resa till bokmässan i Göteborg samt publicering i MIX digitala utgivning.
  Begränsningar: ”Bör vara mellan 10 och 40 sidor lång.” Deadline 1 augusti.
 • Tidningen Skriva
  Beskrivning: Valfritt ämne. Fullständiga regler publiceras i tidningen Skriva fram till deadline.
  Priser: 1:a-pris: 10 000 kronor + publicering i Skriva. 2:a-5:e-pris: Läsplattan Letto. 6:e-10:e-pris: Bokpaket från Adlibris.
  Begränsningar: Tidigare opublicerad. Max 15 000 tecken. Ett bidrag per deltagare. Deadline 31 augusti.
 • Året Runt
  Beskrivning: Året Runt söker efter Sveriges bästa novellförfattare i genrerna deckare, feelgood och romance. ”Om du är osäker på vilken stil som gäller för Året Runts noveller så läs gärna några nummer av tidningen för att hitta rätt.”
  Priser: De tre bästa bidragen publiceras i tidningen under vintern och belönas med 10 000 kronor, 5 000 kronor och 3 000 kronor.
  Begränsningar: Bidragen ska vara tidigare opublicerade. 10 000-20 000 tecken. Deadline 30 september.

Bara att sätta fart då!

3 tankar på “Novelltävlingar 2014

  • Ah, det stora dilemmat! Kom en bit på en i dag, mycket nöjd med det även om det återstår mycket jobb innan jag kan tänka på att skicka in nåt. Lycka till med dina alster!

   Gilla

 1. Pingback: Långrandig | minnaulin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s