Långrandig


Äntligen fick jag klart grunden till hela min första sommarnovell, det där trista första utkastet som blir grunden till steg två: hopp och lek! Levandegör, fila och experimentera. Tänk till och tänk om och förundras över nya ingångar till hur texten kan förbättras som poppar upp nästan av sig själv (eller ja, tack vare att den där grunden finns att utgå ifrån).

Hurra, vadroligt!

Ett litet problem. Min novell är mer än dubbelt så lång som maxgränsen för de flesta novelltävlingar! Råmaterialet är på 33 777 tecken (inklusive blanksteg) och de flesta novelltävlingar jag kikat på har en maxgräns på 15 000.

Jag som är så van att tvingas skriva kort i jobbet har tydligen inga problem med att låta ordflödet svämma över när jag får fria tyglar. Återstår att se hur mycket av första skissen som kan strykas utan att berättelsen lider alls. Gissar: en hel del.

4 tankar på “Långrandig

  1. Så kan det vara. Jag brukar kunna banta ner min noveller ganska rejält. Namn som Anna-Charlotta blir helt plötsligt Pia! Men en del noveller behöver tiden och längden. Då skriver jag en annan, kortare.

    Gilla

  2. Du kanske kan försöka sälja den till en veckotidning direkt? Lite svårt att redigera bort hälften av det du skrivit tänker jag. Jag lyckades gå från strax över 16 000 tecken till strax under 15 000, och det var svårt som sjutton. Men då hade jag inte kommit på den smarta idén som du fick tips om här ovan, att ge karaktärerna kortare namn! Jag hade ju för sjutton en Veronica, tänk hur många tecken jag sparat på att bara döpa om henne till Vera?!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s