Lärdomar från gårdagen


Hon ska vara moraliskt oantastlig, heterosexuell, proper och ha ett vårdat språk. Hon är inte för ung och inte för gammal, någonstans mellan 40 och 50 år kan vara lagom. Hon kan vara frånskild/ensamstående men det ska då bero på att maken 1, har avlidit eller 2, lämnat henne för en yngre kvinna. Absolut inte för att HON varit otrogen.

Inga droger får förekomma i hennes liv. Hon kan dricka (vitt) vin med sina väninnor men får absolut inte bli full. Hon ska lära sig något under berättelsens gång och vi ska lämna henne i ett ljust slut. Språket är bra och det förekommer inga stavfel i det som lämnas in, som för övrigt är en text på mellan 13 000 och 16 000 tecken.

Ungefär så ser ett lyckat grundrecept för en novell till de vanligaste veckotidningarna ut, enligt Maria Gustavsdotter (vars hemsida du hittar här) som skrivit fler än hon kan minnas.

Vi var ett gäng som strålade samman i Uddevalla i går för att suga i oss av Marias generösa (läs: gratis) genomgång. Många skratt blev det, för några av ”reglerna” känns ju minst sagt … mossiga. Men – och detta är viktigt – man ska skriva med själ och hjärta och aldrig underskatta sin läsare! Veckotidningsnovellen ska fungera som en ”kompis att fika med” som Maria uttrycker det.

Jag lärde mig mer på denna träff. Att det är bra att ha koll på sin teknik, till exempel. Hade för en gångs skull med dator till träffen, tänkte köra ett genrep med maskinen som jag i stort sett bara startat en gång sedan köpet i september. Den ska ju med på skrivretreat nästa helg!

Och tur var det. För det gick inte alls att få igång Word. Du är inte uppkopplad på internet sa den lille &%@. Ska man behöva det för att skriva? Bah! Jag fick ta mitt gamla hederliga block till anteckningarna i stället.

När jag kom hem satte jag mig för att fixa felet. Fick en massa underliga felmeddelande. ”Logga in på Microsoftkontot igen. Det är något fel på ditt konto” och en massa annat som fick mig att gnissla tänder.

Men till slut fick jag det att funka. Jag tog helt enkelt och konfigurerade plasmasändaren och körde en reboot av den korta filangen samtidigt som jag höll in kortkommandot ctrl + shift + @ + F12.

Haha! Näää, jag bara startade om datorn och loggade in och ut några gånger och sen funkade det plötsligt utan att jag har en aning om vad som hände. Det blir att ta med ett block till nästa helg, bara i fall att.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s