Rättar till gammal synd (#Älskanoveller)


”Lovar att återkomma långt innan dess.”

Så skrev jag i inlägget Gamla synder som handlade om att jag bortsett från ett gammalt löfte om att skriva ner synpunkter kring några av alstren i #Älska noveller – 26 nyanser av Sverige. Uppföljaren kommer i maj och det var det datumet som jag skulle se till att hinna (långt) före när jag i januari alltså ännu en gång lovade att dela med mig.

Som om nån satt och väntade.

Men löften är hur som helst till för att hållas. Så här kommer min lista, utan inbördes ordning, på texter som föll mig i smaken lite extra.

”Jag har en fluga i ögat” av Jenny Eriksson (s 14)
En text som handlar om en tjej som cyklar till jobbet låter kanske bara lite lagom lockande. Den här novellen visar att ämnet inte spelar någon större roll. Farten, drivet! Jag är med varenda sekund av den där cykelturen. (Här kan du läsa mer om Jenny Eriksson.)

”Love me tender” av Ann Hugosson (s 37)
Min skrivarkompis Ann, från den där fantastiska novellkursen i London, bidrar med en härligt femtiotalsdoftande novell. Den har många fina detaljer, Ann bygger upp förväntningarna på besöket och får fram hur spända alla familjemedlemmarna är utan att skriva mig på näsan. Sånt ger pluspoäng! Bra planterade ledtrådar som löses upp. Men jag vill läsa mer! Detta känns som starten på något större. (Här hittar du Ann Hugossons blogg.)

”Vi måste prata sa du, fastän det är allt vi gör” av Jessika Nilsson (s 45)
En novell med säregen stil, en kvinnas inre monolog rätt igenom. Det ryms så mycket på de där raderna. Jag är med hela vägen och våndas med huvudpersonen till den grad att halsen tjocknar. Vägen mot slutet är spikrak. Det är som att betrakta en olycka som man vet är på väg att inträffa och det går inte att titta bort. (Läs mer om Jessika Nilsson här.)

”Bröllopskocken” av Anna Keiler (s 68)
Romankompis nummer två från London-kursen som finns med i antologin – vi ÄR ett produktivt gäng! Anna har skrivit en häftig story, som inte blir sämre av att den till stora delar faktiskt är sann. Här får ett oväntat möte oanade konsekvenser – men som läsare får jag chans att hänga med i svängarna eftersom Anna lyckats plocka med viktiga trådar från start. (Här hittar du Anna Keilers blogg.)

”Skuggminne” av Jenny Jacobsson (s 121)
En otroligt sorglig historia som fint styr undan från fallgropen att gödsla med orden. Det är sparsmakat vilket gör hela texten desto mer effektfull. Jag får som läsare lägga pusslet, bit för bit, och det gillar jag! (Jenny Jacobssons blogg hittar du här.)

 ”Jävla galonisar” av Frida Andersson Johansson (s 147)
Precis som ”Jag har en fluga i ögat” visar den här texten att ämnet är långt ifrån lika viktigt som skribentens förmåga att skildra något. Plotten: trött småbarnsmamma med dagis- och vardagsångest. Jag borde inte gå igång, barnfri som jag är.
Men. Texten! Vi får hänga med Carolines dag från helvetet och det går undan i svängarna. Skribenten rör sig obehindrat mellan olika tidsplan och det är effektivt berättat utan att bli flåsigt eller krampaktigt. Flytet är med hela vägen och jag blir så väldigt GLAD att jag inte är Caroline som tvingas bolla med lite för många saker samtidigt. (Frida Andersson Johanssons blogg# kan du läsa här.)

Jag tänker inte gå in särskilt djupt på novellerna som inte funkade lika bra för mig. Men flera har gemensamt att slutet inte riktigt håller. Antingen så känns det konstruerat, som att skribenten var tvungen att hitta på något för att avsluta sin text. I andra fall hänger slutet i luften. Visst ska läsaren fylla i själv, men det finns väl gränser.

Andra är väl generösa med sina adjektiv, det känns lite mellanstadium över texter som ska beskriva varenda liten detaljs färg, form, känsla och lukt …

PS: skönt att få det där ur världen, men än är jag inte helt fri från gamla löften som inte uppfyllts. Har lovat att återkomma med respons på en skrivarkompis bok – och det ska jag! DS.

8 tankar på “Rättar till gammal synd (#Älskanoveller)

  1. Pingback: Recension av #Älskanoveller | Anna Keiler

  2. Ojdå, här hittade jag en gammal recension som jag missat fullständigt! Tack snälla för fina ord och vad roligt att du tyckte om min ”vi måste prata sa du fastän det är allt vi gör”! Jag slogs för att få skriva den på det sättet den är skriven, gott att det funkade! ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s