När infaller nyårsafton?


I helgen fick jag besök av en vän som köpte Skuggplats redan på releasefesten i mars 2014. Först nu hade han (sträck)läst. Han gillade boken, hurra!

Men när han kom såg han mer än lovligt lurig ut. ”Jo, det var två grejer jag upptäckte och jag tänkte säga till så att du kan ändra om det blir en andraupplaga.” Han drog upp ett taxikvitto ur fickan. På baksidan hade han klottrat två siffror. 276. Och 288. ”Börja med den första, den är klart allvarligast.”

Jag rusade till bokhyllan, ryckte åt mig boken och bläddrade raskt fram. Vad kunde det vara? Pulsen steg.

Först fattade jag inte. Kapitlet heter Lördagen den 31 januari 2011. Det är ju ett korrekt datum? Men det var ju inte det som var grejen … När jag insåg felet ville jag sjunka genom golvet.

Texten i kapitlet utspelar sig på nyårsafton. Ah! Jag har alltså flyttat fram denna högtid en hel månad. Ingen har sett. Jag har inte sett. Trots att jag kollat och kollat och ändrat och filat och strykt och ändrat och granskat. Suck.

Det andra felet är klart mer förståeligt. På sidan 288 saknas ett ord i en mening. ”Vad hände om inte stugan VAR rätt lösning?” ska det förstås stå. Det finns säkert fler sådana exempel som ännu står oupptäckta.

Men nu känns det rätt bra att jag sänkt priset till 100 kronor för detta korrekturläsningens fiasko. (Jag överdriver lite nu, den består ju faktiskt av cirka 400 000 tecken och de allra flesta är ju rätt.)

2 tankar på “När infaller nyårsafton?

  1. Vilken skräck. Det är ju så naturligt att det kan hända men ändå vill man ju att det ska bli rätt. Men allra mest tycker jag att du ska vara tacksam för en vän som vågar säga det på ett bra sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s