Bokmässerapport 2015


Höll på att glömma att publicera min traditionella lista över fynd från årets bokmässa. Har redan hunnit läsa 1,5 av böckerna så nu är det väl hög tid.

Kvinnan på tåget av Paula Hawkings. På omslaget står att det är den snabbast säljande debuten någonsin och efter att jag läst den kan jag förstå varför. Författaren bygger upp spänningen mästerligt och med små medel. Genom korta glimtar blir händelserna en viktig natt allt klarare för den alkoholiserade huvudpersonen Rachel. Det är helt omöjligt att veta vem man kan lita på. Är den rödhårige mannen en trevlig prick eller misshandlade han henne i den där mörka tunneln? Varför minns hon inget av det som hände, men vet att hon var så jäkla rädd och vaknade med blod på kudden morgonen efter? En bok som jag saknade när jag läst klart (alldeles för fort).

Äventyr i Svenssonland av Joakim Palmkvist. En reportagebok om seriemördaren Peter Mangs i Malmö. Den här fick jag signerad av författaren eftersom vi råkade gå förbi montern precis när han blev intervjuad. Jag har ju läst Lasermannen, som jag bara inte kunde släppa ifrån mig. Den här når inte fullt upp till Gellert Tamas bok, men är välskriven, initierad och ger en fantastisk inblick i Mangs världsuppfattning. Precis som John Ausonius var hans mål människor med mörkare hudfärg än hans egen.
Jag började läsa den 21 oktober och blev dagen efter plågsamt medveten om att den sortens människor inte är så ovanliga som jag önskar.

Vi bara lyder av Roland Paulsen. Ännu en bok med avstamp i verkligheten, en som jag faktiskt inte haft något att göra med: Arbetsförmedlingen. Hittills har jag varit så lyckligt lottad att jag haft arbete. Om jag förstått det rätt kommer jag vara än mer tacksam över det när jag läst Paulsens beskrivning av meningslösa åtgärder och möten som ingen riktigt förstår syftet med.

Dränkt av Frida Andersson Johansson. Så fick jag äntligen möta författaren som jag följt som bloggare i flera år! Och nu ska jag äntligen få läsa hennes debut. Förväntningarna är höga på berättelsen om Unn som dras in i övernaturliga och otäcka händelser mitt i vardags-Stockholm.

Mästare, väktare, lögnare, vän av Christoffer Carlsson. Förra året köpte jag Den fallande detektiven om den missbrukande polisen Leo Junker av samma författare. Det gav mersmak! Tycker att Carlsson har ett ganska eget språk, med fina formuleringar som känns nya och fräscha. Nu gick jag i montern och fick syn på senaste boken med samma huvudkaraktär. Och när jag tittade upp stod Christoffer Carlsson i egen hög person några meter bort och sökte min blick – signering undrade han tyst. Självklart! Sa jag högt. Och fick en liten pratstund på köpet. Sedan gav han mig tidernas bästa signering: ”Till Minna, med tack för att du bidrog till att göra min mässa så fin! Din vän, Christoffer Carlsson”(Nästa gång jag pratar med någon om författare och han kommer på tal tänker jag säga att ”honom känner jag, trevlig kille.” Haha!).

Flickan framför muren av Kristina Appelqvist. Ett spontanköp! Visst har jag hört talas om deckarna som utspelar sig i Skövde, men jag har inte läst en enda av dem. Nu råkade författaren stå vid Piratförlagets monter när vi var där och handlade Carlsson-verk, så då slog jag till. En signerad bok är ju alltid kul!

Sen blev det förstås lite annat i form av Rocky-böcker, Stenmark-kalender och lakrits. Till exempel.

En reflektion: fredag förmiddag är en perfekt tidpunkt! Lite dyrare entré, men så värt det. Helt lagom med människor, och än har inte författarna hunnit bli vimmelkantiga av alla signeringar och samtal – de är taggade och har både tid och lust att prata.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s